Nový trenér letohradské rezervy nemá strach, že by hráči zápas odflákli. Kdo ho zklame, nenastoupí

Rezerva třetiligového Letohradu bez trenéra dlouho nezůstala. Po odvolaném Vladimíru Bočkovi se kormidla v krajském přeboru chopí možná trochu překvapivě JIŘÍ VALTA (36). V loňské sezoně ještě krotil dravé útočníky v ČFL a nyní bude muset vymýšlet, jakou zvolit na soupeře taktiku. Zkušenosti na to ale rozhodně má. Během své hráčské kariéry prošel Hradcem Králové, Pardubicemi, Zlínem a Lázněmi Bohdaneč.

Valta Jiří

Starou sezonu jste končil jako hráč, novou začínáte jako trenér. Jak se taková změna udála?

Po skončení ČFL jsme se bavili s Karlem Havlíčkem (trenér A týmu – pozn. aut.), co bude dál. Domluvili jsme se na půl roku, že zkusím působit i jako trenér a u toho budu ale ještě také hrát. Uvidíme, jak to bude vypadat.

Hrát budete už jenom za béčko nebo i za áčko?

Na můj post do obrany přišli do prvního mužstva noví a kvalitní hráči. Za áčko bych nastoupil asi jenom v případě, že by to hořelo, že by si to situace vyžadovala.

S funkcí trenéra přichází i zodpovědnost za výsledky týmu. Nemáte z toho obavy?

Je to skok, ale obavy nemám. Chceme, aby to v Letohradě fungovalo tak, abychom neměli žádné potíže s A týmem a do béčka přicházeli kluci z dorostu a ti, kteří nemají stálé místo v áčku, nebo se po zranění potřebují rozhehrát.

Je podle vás výhoda, že jste s většinou hráčů hrál a tykáte si s nimi, nebo je to spíše handicap?

Nevím, ale myslím, že jsem u kluků měl nějakou autoritu, i když jsem ještě hrál. To se ale ukáže až v zápasech.

Kromě toho, že povedete rezervu, budete působit i jako asistent u áčka, takže práce budete mít asi až nad hlavu…

To jsem poznal hned na prvním tréninku. Je to úplně něco jiného než pouze hrát. Trénink musím připravit. Na lavičce je to úplně jiné než na hřišti.

Jako trenér B týmu asi můžete být v klidu, nikdo po vás nejspíš nebude chtít, abyste s týmem postupoval do divize…

To máte pravdu, to se po nás nechce. Krajský přebor ale rozhodně není špatná soutěž. Tím, že do něho spadla Choceň, stoupla kvalita, navíc tam jsou vynikající celky, jako Ústí, Hlinsko a Svitavy.

Jaké cíle před vás tedy vedení klubu postavilo?

Priorita je zabudovávat do týmu mladé hráče. Nechci ale, aby to vyznělo, že nám o nic nejde. Chci vyhrát každý zápas. Je mi však jasné, že to pro kluky bude těžké, vezměte si, že náš dorost postoupil z okresního přeboru, a ten skok bude pro ně obrovský.

Máte už nějakou vizi, jaký fotbal by vaši svěřenci měli předvádět?

Kluci fotbalovou kvalitu mají. Byl bych rád, abychom hráli běhavý fotbal, po ztrátě míče soupeře napadali a abychom dávali hodně branek.

Váš předchůdce Boček si stěžoval na to, že když hráči šli hrát za rezervu, zápas občas odchodili. Jste připraven i na tuto variantu?

To byla hned první věc, na kterou jsem upozorňoval, že tohle se dít nebude. Je potřeba, aby hráči nebrali to, že jdou hrát do béčka, jako nějaký trest. Když uvidíme, že hráč zápas odjezdil a pracuje na sobě, není problém, aby se posunul do áčka. Pokud ale hráči nebudou plnit námi zadané úkoly a bude jim chybět herní disciplína nebo nebudou dodržovat životosprávu, hrát nebudou.

Máte za sebou hodně pestrou hráčskou minulost. Je nějaký trenér, který vás nějaký zásadním způsobem ovlivnil?

Kvalitních trenérů, které jsem zažil, bylo hodně. Ať to byl Škorpil, Šmarda nebo Mareček. S trénováním teprve začínám, takže se dá těžko říct, jestli mám podobnou vizi jako někdo z trenérů, kteří mě vedli.

Převzato z www.denik.cz


Představení hráčů - B muži

  • Daniel Veselý

  • Denis Štusák

  • Jiří Javůrek

  • Matouš Pokorný

  • Matěj Hauf